Brexit

I januar ble World Economic forum avviklet i Davos. Tilstede var statsministeren i Storbritannia. I sin tale sa Theresa May at hun ville fortsette arbeidet med Brexit. Hun ville blant annet arbeide for globale handelsavtaler, rettferdig beskatning av bedrifter og multinasjonale selskaper.

 

Theresa May i Davos januar 2017

 

I folkeavstemmingen juni 2016 stemte 51,9% ja og 48,1% nei til EU. Etter den tid har statsministeren arbeidet for godkjennelse for å utløse artikkel 50 i Lisboa-traktaten. Underhuset vedtok lovforslaget for flere uker siden, men Overhuset ønsket endringer. Disse endringen ble nedstemt i Underhuset 13 mars, og da forslaget kom i retur til Overhuset senere på kvelden, sa også Overhuset ja.

Nå trengs kun godkjennelse fra dronning Elizabeth. Så kan statsministeren utløse Lisboa-traktaten innen slutten av mars. Etter dette vil utmeldingsprosessen ta opptil to år.

 

Det er en viss skepsis i både det konservative partiet og opposisjonspartiet Labour. Disse ønsker at Parlamentet skal ha det avgjørende ordet når det gjelder Brexit. Men Theresa May virker meget bestemt på at utmeldingen fra EU skal skje uansett.

 

Konsekvensene av utmeldelsen fra EU er det ingen som vet i dag, men valutakursen har blitt styrket med 2£. Fra £12 til £10. Dette har ført til billigere eksport for industrien i England, men også en større kostnad for bedriftene og importere varer. Disse kostnadene vil befolkningen også være med å betale.


20. mars -    GBP/NOK 10,5101
 

Styrket pund har ført til økt inflasjon (CPI). I november var inflasjonen 1,2%, desember 1,6% og januar 1,8%. Til sammenligning var inflasjonen i juni 2016 - 0,5%. På lengre sikt vil økt inflasjon føre til økte renter.

 

Bilde fra @Brexit - For første gang siden september 2013 har CPI økt til 2.1% 

 

Aksjemarkedet har ikke blitt påvirket nevneverdig av Brexit. Investorene vil til enhver tid handle aksjer og valuta etter hvor fortjenesten er størst

Generelt i Europa har det vært lav vekst siden 2008, men det ser ut til at veksten skal til å økte forsiktig igjen i 2017.

 

I november var Theresa May på frierferd hos den nye president i USA, for å se på mulighet for en handelsavtale. Men møte mellom to proteksjonister førte ikke frem.

Møte mellom statsminister Theresa May og President Donald Trump - 27 januar 2017


I dag ser Storbritannia på muligheten for medlemskap i Nafta, men Nafta er ikke så begeistret.  Dette på grunn av interesseforskjellen mellom Norge og Storbritannia, særlig innen landbruk. Men Norge ser også fordeler dersom England skulle gå inn i handelsorganisasjonen.

Norge har i dag 20% av eksporten til Storbritannia. Så for Norge er det viktig å opprettholde ett godt forhold, også etter Brexit.

 

I dag oppleves Brexit som en vinglete affære fra Storbritannias politikere. Stridighetene innad i parlamentet er stor i den videre prosessen. De forsøker med prøve å feile metoden, for å se om de lykkes. Dette kan ta tid. Videre prosessen bærer preg av stor usikkerhet.

I fjellvettregel nr 8 - Vend i tide, det er aldri for sent å snu. Den burde være med i de videre arbeidet med Brexit. Politikerne fremste oppgave er å tjene folket best mulig.

 

Oppdatering:

I dag den 20 mars er det ni måneder siden Storbritannia bestemte seg å forlate EU i en folkeavstemming. Den 29 mars vil arbeidet med utmeldelsen starte. I den forbindelse ble det en rystelse i pundet, men den hentet seg fort inn igjen. EU-kommisjonens president Jean-Claude Junker sier dette vil bli en tidkrevende prosess  både for EU og Storbritannia.

 

Kilder:

Dagbladet

VG

Wikipedia

Business Insider

Dagens Næringsliv

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

gunnstorro

gunnstorro

51, Trondheim

kone, mor, bestemor - BI BBA - musikk - sang - Fremtiden er nå! #SoMe - #Ny jobb Følge meg på twitter: @gstorro Kontaktinformasjon: gunn727@yahoo.no

Kategorier

Arkiv

hits