hits

Brexit - No deal

Theresa May skrev ut nyvalg 8 juni, som hun håpet skulle gi de konservative en større oppslutning i Parlamentet for en hard «Brexit». Statsminister May fikk ikke den oppslutningen hun ønsket. De konservative fikk bare 316 seter i Parlamentet, for å danne en regjering må man ha 362 seter. Alternativet ble å skrive en samarbeidsavtale med Det nordirske unionspartiet (DUP).

 

I de konservative rekkene har det også blitt avhoppere som vil stemme sammen med Labour, og si blankt nei til Brexit. De tror en hard brexit vil få katastrofale følger for den britiske økonomien.

Tweet fra Goldman Sachs:

Bilde : @gstorro

De vil flytte sine kontorer til Frankfurt etter Brexit.

 

Da Storbritannia ikke har noen grunnlov, er en folkeavstemming bare rådgivende. De signalene som kommer fra Parlamentet i dag er urovekkende hvordan veien vil bli videre. Eller kanskje det beste alternativet for den britiske befolkningen.

Etter uttalelser fra Emmanuel Macron, den franske presidenten er ikke første del av fasen for Brexit ferdig forhandlet. Det store spørsmålet er hva skal Storbritannia betale for å forlate EU27. I Firenze uttalte Statminister Theresa May at de ville betale - Euro 20 milliarder, mens EU27 har satt beløpet til - Euro 60 milliarder. Gapet mellom tilbud og krav er stort. Spørsmålet vil bli om det noen gang bli aktuelt å forlate EU for Storbritannia?

 

Ved fase to i forhandlingene vil britene bli tilbudt en form for frihandelsavtale, forpliktende samarbeid innen utenriks- og sikkerhetspolitikk, kriminal- og justispolitikk, fiskeri, energi og luftfart.

 

Er da de videre forhandlinger i Brexit bare et spill for galleriet. Brexit-sekretæren David Davis ser ut til å gjøre denne jobben godt for kabinettet. Ikke nok med dette så har også Theresa May problemer på hjemmefronten. Indre splid og konflikter i egne rekker er ikke med å gjøre kompliserte forhandlinger i EU27 enklere.

Jeremy Corbyn har reist til Brussel for å bidra i de videre forhandlingene. Han vil gjennomføre Brexit-samtaler i en samarbeidsånd og gjensidig respekt. Samtalene foregår 19 oktober. Og følgende fra venstresiden vil være tilstede Michel Barnier - EU's sjef Brexit-forhandler, Antonio Tajani - presidenten i Europaparlamentet. Møte vil foregå sammen med statsministerene fra Italia, Sverige og Portugal.

 

Det var David Cameron som skrev ut folkeavstemming for Brexit juni 2016, i den tro at det vil bli ett rungende NEI.  Men 51,9% stemte ja, og 48,1% sa nei til Brexit. Og når resultatet ble ett JA til Brexit forlot han sin post som statsminister.

Statsminister David Cameron fortalte aldri det britiske folket hva konsekvensene av å forlate EU27.  Politikerne viste ikke hvor komplisert prosessen ved å forlate EU27 ville bli ved ett eventuelt JA.

EU27 er en stor og tung byråkratisk organisasjon. En brexit skilsmisse kan bli en lang prosess. Blant annet må Storbritannia endre 300 lover.

EU27 har en viktig funksjon i dagens Europa med ekstreme høyrekrefter, som vinner politisk terreng. EU ble opprettet i 1952 - 1) for å hindre krig mellom de europiske landen - 2) felles forvaltning av de viktigste innsatsfaktorene til rustningsindustrien.

Vi får håpe de gode kreftene vinner i forhandlingene, og at både bedrifter og befolkningen får den beste, uansett om det blir innenfor EU27 eller utenfor.

 

Kilde:

The Guardian

gunnstorro.blogg.no

Dagens næringsliv

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

gunnstorro

gunnstorro

51, Trondheim

kone, mor, bestemor - BI BBA - musikk - sang - Fremtiden er nå! #SoMe - #Ny jobb Følge meg på twitter: @gstorro Kontaktinformasjon: gunn727@yahoo.no

Kategorier

Arkiv