hits

Regjeringen må søke støtte på Stortinget for flertall i mange saker de neste fire årene

Høstens valgseier til de borgerlige med høyrepopulistene, ble med ett knapt flertall. 88 mandater til den borgerlige siden, 81 mandater til den sosialistiske venstresiden. I dag har vi en mindretallsregjering da Krf ikke ønsker å delta i regjeringen. Krf vil komme til å støtte politikk både fra høyre- og venstre-siden i den kommende fire års perioden.

 

Den borgerlige regjeringen presenterte den nye regjeringsplattformen på Jeløya - Moss. Denne er et åpen og rundt formulert dokument, grunnen til dette kan være at de må søke støtte på Stortinget for å få godkjenning. Dette kan bety at de vil få flere nederlag i politikk de neste fire årene.

 

Spørsmålet blir hvor mange nederlag den borgerlige regjeringa vil godta. Mulighet finnes for at det kan bli regjeringsskifte, dette kan skje på to måter:

 

1) Statministeren stiller kabinettspørsmål

             - Dette er en viktig sak for regjeringen. 

2) Mistillitforslag fra Stortinget med støtte fra KrfNorge

 

Her er noen av sakene som regjeringen må søke støtte på Stortinget for å få gjennomslag for sin politikk:

 

1) Sykelønnsordningen - Ett ønske om å innføre karensdager. Dessverre så er dette noe som de kan få støtte for på Stortinget. Får håpe Senterpartiet, Arbeiderpartiet og KrfNorge sier nei til dette.

 

2) IA-avtalen - Ønsker å skrote avtalen på grunn av kostnaden - Dette vil trolig ikke Arbeiderpartiet støtte

 

 

3) Eiendomsskattekutt - planlagt kutt i eiendomskatten, hvor maksimal takst planlegges justert fra sju til fem promille. KrF gjorde det tidligere denne uka klart at de ikke støtter det. Det gjør heller ikke Ap, Sp eller SV

 

4) Kommunene sier nei takk, til statlig finansiert eldreomsorg. En hjertesak for Frp, men blir omtalt som en flopp, og nesten samtlige av forsøkskommunen fra forrige stortingsperiode rømte fra ordningen. Krf-nesteleder Olaug Bollestad sier at ordningen ikke har fremstått som en stor suksess. Helsepolitisk talsperson for AP Ingvild Kjerkol sier de ikke støtter dårlige prosjekter som ingen kommuner vil ha.

 

Eldreomsorg borgerlig vs sosial demokratene

 

5) Fritt skolevalg i alle fylker - SP, SV, AP og Krf sier alle nei til dette forslaget. Utdanningspolitisk talsperson Hans Fredrik Grøvan Krf sier at dette bør være en frihet de enkelte fylker skal bestemme selv. Utdanningspolitisk talsperson Martin Henriksen i Arbeiderpartiet er sterkt imot denne ordningen. Dette er både udemokratisk og en trussel mot distriksskolene. Resultatet vil bli ikke fritt, men ett ufritt skolevalg

 

6) Liberalisering av konsesjonsloven - Sp, AP, SV og Krf sier i utgangspunktet nei til liberalisering av konsesjonsloven. I Konsesjonsloven kan de ikke regne med noe flertall sammen med oss, sier talsperson Stein Reiten i Krf

 

7) Utrede fjerning av odelsloven - Regjeringserklæringen inneholder en formulering om at odelsloven og dens grunnlovsvern skal utredes, og ønskes fjernet. Det har ikke støtte hos KrF, Sp, eller SV. Det er heller ingenting som tyder på Ap-støtte til dette, skal man tro næringspolitisk talsperson Terje Aasland i Arbeiderpartiet.

 

Odelsloven

 

8) Forenkle reglene for søndagshandel - Krf er stor motstander av forslaget. Sp, AP og SV sier også nei.

9) Utvidet salgstid for alkohol - Mens man i dag kan handle alkohol på butikken fram til klokka 20 på hverdager og 18 på lørdager, vil regjeringen nå at den ytre ramma for kommunal salgsbevilling kan økes til kl. 21. Samtidig ble det åpnet for at Vinmonopolet skal få ha lengre åpent. Det virker nå lagt dødt, slik TV2 skriver i dag.

 

10) Tre-deling av foreldrepermisjon. I motsetning til dagens to-deling

Foreldrepermisjon

 

11) Rusreformen og heroinassistert behandling i LAR er eksempler på punkter som harmonerer med Arbeiderpartiet's politikk

 

 

12) De liberale ønsker å skjerpe konkurransen til de offentlige tjenesten, dette med å dytte EØS-avtalen foran seg. 1) Som vil føre til økte priser på offentlige tjenester 2) Økt privatisering og konkurranseutsetting fører til ett svekket offentlig tilbud

 

 

Stortingspolitikeren tror at særlig KrF kan snu i sakene når det kommer til stykket, og utelukker heller ikke at andre partier kan skifte mening når sakene først kommer til Stortinget. Dette kan også gjelde flere partier.

KrF-leder Knut Arild Hareide har imidlertid vært tydelig på at deler av distrikts- og skattepolitikken i regjeringsplattformen er tung å svelge for KrF, senest i et intervju med Klassekampen nylig.

I mange av sakene fra regjeringserklæringen er det fortsatt uklart hva slags utfall sakene vil få i Stortinget. Sakene må først bli fremmet for Stortinget, før de endelig kan ta stilling til dem. Grunnen til dette er at regjeringen kan legge inn premisser som gjør det vanskelig å støtte dem. Bakteppet var en tverrpolitisk enighet i Stortinget, likevel fikk vi en proposisjon fra regjeringen som krevde mye jobb i Stortinget.

 

Årets valgkamp var preget av mye støy fra ytterste høyre fløy. Dette har også fortsatt på Stortinget denne høsten. Som eksempel "ørefiken" til fiskeriminister Per Sandberg. Listhaug's problemer med å tolke instruksene i flertallet fra stortinget angående UNE. Ny pleiepengeordning fra 1 oktober skapte også stor støy. Krf Norge stemte for at regjeringen skal se på ordningen på nytt, og komme tilbake med ett nytt forslag hvor fem års regelen skal bort, og en utredning hvor foreldre som ikke har opparbeidet seg rettigheter, skal kunne få en form for pleiepenger.

 

Artikkelen vil bli oppdatert!

Kilde:

Dagbladet

Twitter

Twitter @gstorro

4 kommentarer

Politisk

30.01.2018 kl.20:52

Kjempefint blogginnlegg!
Har lest at Erna ønsker å bli sittende lenge som statsminister og med skulle en tro de vil svelge noen kameler fremover så noe kabinettspørsmål blir det neppe.
Selv synes jeg at den blå blå regjeringen har blitt litt mindre blåblå med Venstre i posisjon og det mener jeg er bra.
Litt av en opplisting av saker som kommer til å bli en utfordring fremover, her blir det mye å følge med fremover.
Hilsen fast leser.

gunnstorro

01.02.2018 kl.12:52

Politisk: Det vil bli interessant å se hva de forskjellige partiene vil stemme på de ulike forslagene. Her må det bli noen kompromisser. Spørsmålet er, vil d bli regjeringsskifte i løpet av denne fire års perioden

Joachim Hovland Vik

07.02.2018 kl.14:40

Veldig bra og spennende innlegg
fine bilder du har på bloggen din
du skriver utrolig bra. fortsett med den gode jobben
Kan du vær så snill ta en tur innom bloggen min :)? Legge igjen en kommentar?

gunnstorro

09.02.2018 kl.20:43

Joachim Hovland Vik: Takk for kommentaren. Ettersom vi har en mindretallsregjering de neste fire årene, har opposisjonen muligheter for å utfordre regjeringen i politikken. Bloggen vil fortsette å følge aktuelle saker både innenlands og utenlands. Du har en fin blogg, som jeg vil fortsette å lese :)

Skriv en ny kommentar

gunnstorro

gunnstorro

51, Trondheim

kone, mor, bestemor - BI BBA - musikk - sang - Fremtiden er nå! #SoMe - #Ny jobb Følge meg på twitter: @gstorro Kontaktinformasjon: gunn727@yahoo.no

Kategorier

Arkiv