hits

Brexit - en nervøs stemning

Storbritannia har ett ønske om alle fordeler med Brexit, men den sterke part i denne forhandlingen er EU. Spørsmålet blir hvilke sanksjonsmuligheter har Storbritannia viss EU ikke oppfyller sine avtaler. Klimaet i forhandlingene virker noe nervøs og tilspisset etter uttalelser i Politico Europe. I januar var fremdeles ikke første fase i forhandlingen ferdig. Hva skal Storbritannia betale EU når de forlater EU. Det ser ut til å bli en viss tilnærming. Fremdeles er det mange som spør om Brexit er ett spill for galleriet, som noen medier antyder. 

 

I fase to i forhandlingene vil britene bli tilbudt en form for frihandelsavtale, forpliktende samarbeid innen utenriks- og sikkerhetspolitikk, kriminal- og justispolitikk, fiskeri, energi og luftfart.

Landbruk

Theresa May er statsminister for de konservative, som er tilhenger av økonom Milton Friedman's teori om de frie markedskreftene. Dette var inspirasjonskilde for Margaret Thatcher og Ronald Reagen og andre politikere som ønsker å fjerne statlige reguleringer.

 

De ser for seg at økonomisk vekst skapes ved å kvitte seg med blant annet EUs reguleringer av klima, arbeidsmiljø og andre statlige reguleringer. Kontroll med egen innvandring er også ett viktig punktene i Brexit forhandlingene for de konservative.

I motsetning til Labour-lederen, som er representert ved Jeremy Corbyn, som sier at Storbritannia ikke er tjent med å forlate EU og reglene om tollfri handel som støtter opp under industrien, samt beskytter arbeidere, forbrukere og klima. Labour ønske er ett mykere Brexit.

En av de store utfordringen i Brexit er grensen mellom Nord-Irland og republikken Irland. Ifølge fredsavtalen fra 1998, skal grensen være åpen. Dette er ikke forenelig med at britene trekker seg ut av det indre marked.

Tidsplanen er at innen 29 mars neste år avsluttes EU-medlemsskapet, som vil inneholde en overgangs-periode, som vil vare i to år.  Det vil si ved slutten av 2020 etter begynnelsen av 2021. Dette etter uttalelsene fra Guy Verhofstadt medlem i Europaparlamentet.

 

Kilder:

Politico Europe

VG.no

gunnstorro.blogg.no

Dagens næringsliv

 

2 kommentarer

Politisk

26.02.2018 kl.19:56

Nok et godt blogginnlegg, velskrevet og interessant.
Det som slår meg med Brexit er at Storbritannia skal forlate EU med et knappest mulig flertall i folkeavstemmingen. Noe som selvsagt ligner på den norske modellen med folkeavstemmingene vi har hatt her hjemme.
Har du tro på at May og de konservative rekker datoen i mars neste år med å forlate det indre marked?
Når du skriver om Maggie Thatcher og Neoliberalismen har jeg selv mer tro på å regulere markedene slik at en unngår de største bølgedalene i økonomien.
Fortsett det gode virket Gunn:)

gunnstorro

27.02.2018 kl.11:09

Politisk: Det er ennå usikkert om det vil bli noe Brexit, men det ser ut til at det har blitt en viss enighet om hva de skal betale for å forlate EU. Så de har begynt på fase to i forhandlingene. Labour-leder Corbyn har også uttalt seg om hva de mener er viktig i Brexit forhandlingene, dette kan skape nye utfordringer i de videre forhandlingene.

Skriv en ny kommentar

gunnstorro

gunnstorro

51, Trondheim

kone, mor, bestemor - BI BBA - musikk - sang - Fremtiden er nå! #SoMe - #Ny jobb Følge meg på twitter: @gstorro Kontaktinformasjon: gunn727@yahoo.no

Kategorier

Arkiv