hits

Brexit - 499 kilometer - dilemma

Ett av de største dilemma til de konservative og Theresa May når det gjelder Brexit er den 499 kilometer lange grensen mellom Nord-Irland og republikken Irland. Dette er den ytre grense for Storbritannia etter Brexit. Den største frykten er at dette skal rive opp gamle sår i de blodige konfliktene. Leder for Labour - Tony Blair var statsminister da den såkalt langfredags-avtalen ble undertegnet i Nord-Irland den 10 april 1998.

 

 

Konflikten i Nord-Irland har en lang historie. Vi må tilbake til 1542, når kong Henry 8 la Irland under seg, og etablerte protestantisk styre i det katolske landet. På begynnelsen av 1600-tallet praktiserte engelske myndigheter en politikk som belønnet engelske og skotske godseiere som etablerte eg i de nordligste fylkene av det gamle Irland, kalt Ulster. De opprinnelige befolkningen ble drevet sørover.

 

I 1968 blusset konfliktene mellom republikken Irland og Nord-Irland igjen. Katolikkene ville ha de samme rettigheter som protestantene, blant annet retten til å stemme, muligheter for arbeid og bolig som de inntil da hadde blitt nektet. Konflikten oppfattes ofte som en religiøs krig, men mange eksperter peker på at uenigheten bunner vel så mye i sosiale, økonomiske og kulturelle forskjeller. Dette førte til en rekke sammenstat med protestantiske makthavere som følte sin posisjon truet. Katolikkene ble brent og bombet ut av sine hjem av militante protestanter.  I august 1969 sendte engelske styresmakter inn soldater. Det ble erklært unntakstilstand og IRA ble forbudt.

 

 

I 1994 lyktes det irske og engelske styresmakter å komme frem til en våpenhvile-avtale, men freden ble brutt igjen ved at IRA bombet i Dockland februar 1996, drepte to personer og skadet over 100 personer. Det tok halvannet år før det våpehvile igjen.

Dette er noe av bakgrunnen for at tidligere statsminister Tony Blair gikk hardt ut mot Theresa May i forrige uke, han er redd Nord-Irland må ofre sin fred for Brexit.  Dette er kanskje en av de mest konfliktfylte og vanskeligste i forhandlingene med EU angående Brexit. Dette vil bli en høy pris å betale for Brexit, viss disse konfliktene blusser opp igjen.

Tony Blair har også ett ønsker om en folkeavstemming etter avtalen med EU er ferdig forhandlet. 

 

Theresa May la frem to alternativer for hvordan hun mener Nord-Irland problemet kan løses;

1) Ulike tollregimer

2) Ny teknologi

Men ifølge Reuters er ikke noen av disse forslagene aktuelle. I avtalen fra EU foreslår de at Nord-Irland kan fortsette å være del av tollunion med EU, og dermed unngå grenseposter. Det vil si at i realiteten vil grensen gå i Irskesjøen. Dette er ikke aktuelt for statminister Theresa May. Etter disse uttalelsene er det ett godt stykke igjen før forhandlingene i Brexit blir ferdig. Utfordringene står i kø for Storbritannia. 

 

Kilder:

twitter

VG

Aftenposten

wikipedia

 

 

 

 

 

 

2 kommentarer

Kris

06.03.2018 kl.20:16

Ja, (også) nord-Irland har sine utfordringer...

Ha en fin kveld videre!

gunnstorro

07.03.2018 kl.12:11

Kris: Frykten er at man skal "rive" opp gamle sår i Irland i forbindelse med Brexit. Men vi får håpe de finner gode løsninger, for både EU, Storbritannia og Irland

Skriv en ny kommentar

gunnstorro

gunnstorro

51, Trondheim

kone, mor, bestemor - BI BBA - musikk - sang - Fremtiden er nå! #SoMe - #Ny jobb Følge meg på twitter: @gstorro Kontaktinformasjon: gunn727@yahoo.no

Kategorier

Arkiv