hits

Brexit - britenes ønske om å "plukke godis" fra øverste hylle

EU-rådets president presenterte ett utkast til forhandlingsavtale med Storbritannia - (link av dokument lengre ned på siden) - Dette er en frihandelsavtale, som ligger nær til Canada modellen:

Avtalen omfatter frihandel med industrivarer, men en begrenset avtale med handel i tjenester. Det åpner for samarbeid med politi og forsvar. EUs begrunnelse er at britene har sagt nei til fortsatt fri flyt av arbeidskraft, og at de vil ut av EUs indre marked og tollunion. EU kan gi Storbritannia en avtale som er lik Canada, men ikke den tilgangen som Norge.

Statsminister Theresa Mays ønske er å "plukke godis fra øverste hylle", men dette blir ikke aktuelt. Dette innebærer att hun ønsker at britene skal få delta i EU's flere byråer, deriblant legemiddler, kjemikalier, luftfart og ikke minst finansielle tjenester, som er meget lukrativt. I utgangpunktet ønsker Storbritannia seg ett "indre marked light", men dette eksisterer ikke i EU. Når britene ikke får tilgang til luftfart- og legemiddelindustrien kan dette slå negativt ut for Storbritannia. 

 

Storbritannia er og blir den svake part i forhandlingene. De har ingen mulighet til å få en fleksibilitet og kreativ avtale fra EU, som ingen tidligere har blitt tilbudt.

EU - Brussel

 

Innvandring eller fri flyt av arbeidskraft er helt uaktuelt for Storbritannia. Dette er en av hovedgrunnen til at Brexit ble startet. Det skyller en bølge av mennesker på flukt over Europa, og de aller fleste land er skeptisk til å ta sin kvote av innvandrere. Ett ønske om proteksjonisme er også noe som er i tiden i Europa og USA. Men ingen er tjent med høye tollmurer for egne varer på lengre sikt. I dagens Europa er det viktig med samhandling for en bedre hverdag for alle.

 

Dokument fra EU:

https://g8fip1kplyr33r3krz5b97d1-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2018/03/European-council-Art.50-23-March-2018-Draft-Guidelines-1.pdf

 

Kilder:

Politico Europe

Dagens Næringsliv

Aftenposten

Twitter

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

gunnstorro

gunnstorro

52, Trondheim

kone, mor, bestemor - BI BBA - musikk - sang - Fremtiden er nå! #SoMe - #Ny jobb Følge meg på twitter: @gstorro Kontaktinformasjon: gunn727@yahoo.no

Kategorier

Arkiv